Introduktion till vattensporter

Välkommen till en sajt om segling och andra vattensporter. Den är för dig som älskar att vara i vatten, segla eller bara njuter av det öppna vattenlandskapet. Det finns vissa som älskar de hårda vindarna och strömmarna, medan andra nöjer sig med lugn skärgårdssegling. Vi kommer att kunna erbjuda något för båda typerna.

För seglaren är båten en investering man hoppas bär med sig stort nöje och social samvaro med andra. Segling kan ske i organiserad form eller som hobbysegling när tid finns över. Svenska Segelförbundet är idrottsförbundet för segling som bland annat arrangerar seglarskolor för olika åldrar samt kappseglingstävlingar. Där kan man också höra sig för om olika utbildningar såsom skepparexamen och båtlivsutbildning.

Men det finns annat än segling. Alla sporter som utövas i vatten kallas för vattensporter oavsett om det är i, under eller på vattnet. Alla kan utöva en vattensport, även de som inte vill tävla. Några av de vanliga motionsformerna i vatten är vattengympa och motionssimning. Och för den som vill ta det lite längre finns tävlingssim och konstsim.

Vattenpolo är roligt och populärt men det är även ett utmanande bollspel i vatten. Att kunna trampa vatten, förflytta sig snabbt och kasta bollen är inte alltid det lättaste. För den som inte är rädd för att doppa hela sig själv finns undervattensrugby där det gäller att lägga en boll i motståndarlagets korg i bassängens botten. Det är en mycket fysisk sport där man snabbt blir vältränad. Spelet är en av de mest jämlika sporterna där män och kvinnor spelar på samma villkor.

För den som nöjer sig med att befinna sig på vattenytan finns det nog ännu fler vattensporter att välja på. Gillar du att åka nerför forsar eller paddla medströms? Med kajak och kanot bjuds det på mer äventyr i vattnet. För den som vill ha mycket fart och fläkt erbjuds på vattenskidor och den som jagar vågorna tar med sig surfbrädan. Med skimboarding kan du hålla dig till det grunda vattnet vid strandkanten. Det finns en vattensport för alla och vi hjälper dig gärna hitta din favorit.