Kost och träning för gravida

För dig som är gravid är det viktigt att träna och äta rätt. Vad bör du tänka på? Följ med på en miniguide i kost och träning för gravida!

Att äta och inte äta

Många upplever att de får en förändrad aptit under graviditeten. En del får cravings för mat som de aldrig har tyckt om förut. Att tänka på, är att du äter nyttigt och tillräckligt mycket. Att gå på diet under en graviditet är aldrig att rekommendera. Är du rädd för att gå upp i vikt, finns det alltid möjlighet att göra något åt det efter förlossningen. Med det sagt finns det en del mat som du absolut ska undvika under en graviditet. Mögelost är exempelvis inte bra. Likaså rått kött, salami och parmaskinka kan vara dåligt för barnet. För kosttillskott och inspiration – ta reda på mer här.

Ska man träna under en graviditet?

Länge trodde man att det var farligt för en gravid kvinna att röra på sig. Ingenting kunde vara mer falskt. Att träna är lika hälsosamt för gravida som icke-gravida. Så länge som det känns bra är det bara att köra på. Som med allt gäller tumregeln här att inte överdriva i någon riktning – lagom träning, lagom kost.